Kika in i Esbo rutterna: ett äventyr för hela familjen!

Rutterna har skapats för barn under skolåldern och deras familjer. Berättelse- och aktivitetsrutterna kombinerar litteratur, rörelse och berättande och är dessutom ett ypperligt sätt att bekanta sig med de olika områdena i Esbo. 

Rutterna är gjorda på spelplattformen Seppo.io. Det finns en finskspråkig, svenskspråkig och engelskspråkig version av spelet. Spelbeskrivningen, instruktioner och spelkoder till alla språkversionerna finns på adressen urbanespoo.fi.  Berättelse- och aktivitetsrutterna är gjorda i samarbete med Esbo stadsbibliotek, småbarnspedagogiken och stadsevenemagen.  

Det finns en egen rutt för alla stadscentrum i Esbo. I Mellersta Esbo kan du dyka in i historien. I Mattby njuter du av havet och i Alberga är temat träning och djur. I Hagalund besöker du olika kulturplatser och i Esboviken är temat hobbyer. I norra Esbo blir det ett äventyr i naturen. Rutterna är 1–4 km långa och de är anpassade både för promenad och cykling.   

Varje punkt innehåller en berättelseuppgift, en aktivitet och en eller flera boktips. Berättelseuppgiften kan ni göra muntligt eller skicka den åt oss via spelet som en text- eller ljudfil. Av de ljudfiler som vi fått lov att publicera skapas det ett berättelsekonstverk.   

"Vi hoppas att rutterna inspirerar familjer att röra på sig tillsammans, berätta och läsa historier åt varandra och dessutom att upptäcka nya roliga platser i sin hemstad. Vi väntar med speciell iver på hurdana berättelser barnen skickar åt oss via spelplattformen", säger Tuuli Aaltio, bibliotekspedagog på Esbo stadsbibliotek och koordinator för berättelse- och aktivitetsruttarbetet. 

Kurkkaa Espooseen pelikuva Leppävaara.png Berättelse- och aktivitetsrutterna är baserade på Carlos Da Cruz underbart illustrerade bilderbok Kika in i Esbo. 

Rutterna är baserade på en bilderbok som delas ut åt alla 4-åringar  

Alla Berättelse- och aktivitetsrutterna är baserade på den textlösa bilderboken ”Kika in i Esbo”. Den underbart illustrerade bilderboken presenterar Esbos olika stadscentrum. Tanken är att inspirera barnen att berätta historier om sin och sina familjers vardag i Esbo.  

”Kika in i Esbo” har skapats i samarbete mellan förskolegrupper och Da Cruz. Barnen har fått kommentera utkasten till illustrationerna och önska vad som ska synas i dem. 

"Boken har varit ett exceptionellt projekt och deltagarna har utnyttjat olika grepp inom delaktighet, samarbete och kulturpedagogik på alldeles nya sätt", sade Esbo stads kulturchef Tiina Kasvi, då boken publicerades.   

Börja ert äventyr så här:   

  • gå med din telefon till adressen urbanespoo.fi och välj Kika in i Esbo rutterna från menyn eller gå direkt till spelplattformen på adressen play.seppo.io    
  • byt språk till svenska från menyn
  • välj “spelare” för att spela
    för att spela på svenska mata in spelkoden: B236D9  
  • Du kommer åt de övriga språkversionerna på urbanespoo.fi

> Bekanta dig närmare med Kika in i Esbo bilderboken