Stockholmsnatt

Stockholm, hipsters och Söder

Till Stockholm reser vi hela tiden. Vi har några timmar på oss och det gäller att välja mellan Gamla Stan, Abba-museet, Fotografiska museet eller Junibacken. Sedan är det dags att resa hem igen, med röd båt eller vit båt. Ge Söder en chans nästa gång!

I Strindbergs  roman ”Röda rummet” , utkommen på 1800-talet, befinner sig de unga, radikala männen på Söder, knappt hundra år senare cyklar det sorglösa gänget i Ulf Lundells generationsroman ”Jack”, omkring på Söder och nu har Söder fått sitt eget seriealbum , ”Stockholmsnatt som handlar om Söders hipsters, den unga generationen stockholmare som är insnärjda i kraven på att vara coola, alternativa, trendiga.  Serien har utkommit under tio års tid i Svenska Dagbladet. Huvudpersonerna har blivit äldre, men är fortfarande  stressade av att hitta på nya trendigheter. Berlin, bromslösa cyklar, är avklarade, man har fått barn som leker krigslekar trots att hemmet är fullt av muminmuggar och muminplanscher, tatueringarnas motiv börjar bli omoderna. Vinyl- och filmnoir samlingen förpassas in i en garderob hos nya flickvännen och den svartvitrandiga Ikea-mattan har blivit alltför vanlig. Man skänker en slant till tiggaren och får en bra selfie på köpet.

Serien som är skapad av Pelle Forshed och Stefan Thungren har nu utkommit som ett jubileumsalbum ”Tio år med Stockholmsnatt”. Som generationbeskrivning och Stockholmsskildring rekommenderar jag, en vuxen dam på sextiotre år, den varmt. Vem har inte stretat upp eller nedför Götgatsbacken och undrat över meningen med de bromslösa cyklarna och varför alla unga män har hornbågade glasögon och rutiga skjortor? Men tro för alldel inte att serien är en putslustighet över ytlighetens generation, den är skärptare än så.Text: Camilla Åhlberg
Foto: Stockholmsnatt