Bibbans fototävling avgjord

Granibibbans fototävling ”Grankulla som jag ser det” ordnades hösten 2016 för att fira stadens 110-årsjubileum. Tävlingen blev populär bland stadsborna, både de som deltog med foton och de som röstade på sin favorit. Nu har tävlingens pristagare korats.

Vinnarbilden röstades fram av biblioteksbesökarna under utställningens gång. Fotograf bakom den vinnande bilden är Taisto Miettinen, som tagit en stämningsfull naturbild av en gångstig invid Mossavägen.

Andrapristagaren Pirjetta Silvast bidrar med en vackert ljussatt bild av Gallträsk. Samma motiv har också tredjepristagaren Ilmari Miettinen, som fångat metande vid Gallträsk på bild.

De tre pristagarna får varsitt presentkort till kamerabutiken Rajala. Ytterligare tre pris delas ut till Sami Ahma-aho, Saana Johansson och Jussi Helimäki. De får varsin bok om fotografi. Dessutom får alla fotografer som deltagit i utställningen en inramad förstoring av sitt tävlingsbidrag.

Sammanlagt 67 bidrag lämnades in inom utsatt tävlingstid. Tjugo av dem valdes ut av bibliotekets tävlingsjury och visades på en utställning i oktober i biblioteket.

Tävlingen var öppen för alla intresserade. Det enda kravet var att fotografiet ska vara taget i Grankulla och på något sätt spegla tävlingens rubrik.

De tävlande bilderna var mycket varierande till sin natur och visar ett Grankulla som har flera sidor: småstaden, den växande urbaniteten och orörd natur. Speciellt miljön runt Gallträsk hade lockat många fotografer. Vattnet och skogen tycks ligga nära hjärtat för många Grankullabor.

Tågstationen fanns med på flera bidrag, och också stadshuset i vinterbelysning. Villakulturen med stadens många vackra hus däremot hade överraskande få skildrare. Glädjande nog fanns invånarna själva med på många foton, inte minst barnen.

Du kan se de tjugo fotona som var med i utställningen på bibliotekets Flickr-sida.

Vi gratulerar vinnarna och tackar alla som deltagit i tävlingen!

Text: Maria Grundvall