Ode förväntas ha 2,5 miljoner besökare per år

Helsingfors centrumbibliotek Ode öppnas i december 2018 och är en mötesplats för alla på Medborgarplatsen i hjärtat av Helsingfors. Ode får också en välförtjänad internationell synlighet på arkitekturbiennalen i Venedig under ett halvår från och med 26 maj.

Helsingfors nya centrumbibliotek Ode kompletterar den kultur- och mediekoncentration vid Tölöviken, som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Det moderna, nya tidens bibliotek Ode bjuder på en mångsidig stadsupplevelse och betjänar besökare från tidig morgon till sen kväll sju dagar i veckan. Ode förväntas ha 2,5 miljoner besökare per år.

Ett visitkort för finländskt byggande

Ode är en imponerande byggnad med sina glas- och stålkonstruktioner samt träfasader. Dess formspråk är en kombination av både traditioner och modernism. Det energieffektiva biblioteket är ett imponerande visitkort för det finländska byggandet. Arkitektbyrån ALA är ansvarig för huvud- och arkitekturplaneringen och för byggnadsentreprenaden ansvarar YIT.

– Ode är ett speciellt byggnadsverk i fråga om såväl läge, arkitektur och användningsändamål och kräver förmåga till innovationer och ett sakkunnigt arbetssätt av byggherrarna. Vi är mycket entusiastiska över att få vara med och bygga en bättre livsmiljö samt skapa mer liv och åstadkomma en ny mötesplats i Helsingfors centrum, säger Kari Alavillamo, chef för YIT:s division för lokaler i huvudstadsregionen.

Arkitektbyrån ALA vann den öppna internationella arkitekturtävlingen för planeringen av centrumbiblioteket 2013. Utgångspunkten var att byggnaden är ett offentligt, tryggt och avgiftsfritt stadsrum för alla mitt i stadskärnan.

– Odet kommer att vara en av Helsingfors, eller de nordiska ländernas friaste byggnader där användarna kan göra mycket själva och ta initiativet till vad de gör, säger delägaren i arkitektbyrån ALA, Antti Nousjoki.

– Det är helsingforsarnas och stadens besökares gemensamma, lärande och utvecklande verktyg, fortsätter Nousjoki.

Tre våningar, tre särskilda atmosfär

Odet har tre våningar, var och en med sin särskilda atmosfär. Gatuplanet är en modifierbar plats som har ett högt tempo och som rymmer en luftig aula för olika slags evenemang samt bibliotekets salar, infodisken, återlämningen boklånen och ett café.

På andra våningen finns bland annat studior, spelrum, arbets- och konferensrum, en stadsverkstad samt verkstads- och interaktionslokaler. På tredje våningen finns de mest traditionella bibliotekselementen. Den är en plats där man kan koppla av och stanna upp med böcker, oaser för läsning och caféer. Från Medborgarbalkongen, som öppnar sig mot Riksdagshuset kan man beundra Tölöviksparkens och stadscentrets öppnas vyer.

Helsingfors stadsbiblioteks personal, samarbetspartners och stadsbor har deltagit intensivt i planeringen av Ode. Idéer, tips och drömmar har insamlats under stadsevenemang, verkstäder, på nätsidor och med olika kampanjer. Bl.a. är bibliotekets namn föreslaget av en stadsbo. Till den öppna namntävlingen strömmade det in sammanlagt 2 600 namnförslag, varav 1 600 var olika. Bland dem valde juryn ut förslaget ”Oodi” (Ode) som vinnare.

Ode visas på arkitekturbiennalen i Venedig

Arkitekturbiennalen i Venedig har blivit den internationellt mest uppskattade arenan för arkitektur: biennalen 2016 besöktes av över en kvarts miljon besökare. Finlands utställning svarar på biennalens tema i år (Freespace) genom att omvandla Aalto-paviljongen till en tillfällig bibliotekslokal. I utställningens öppningsanförande den 24 maj kommer Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori att tala om Odets betydelse och Helsingfors åtagande för kulturen och arkitekturen.

Utställningen i Finlands paviljong, som heter Mind-Building, presenterar den finländska biblioteksarkitekturens utveckling och där riktas blicken mot framtidens bibliotek. Som den nya tidens bibliotek har Ode en naturlig plats i utställningens nav.

– Det är fint att Odet får komma med på biennalen i Venedig. Därigenom blir det nya biblioteket och hela finländska biblioteksväsendet även internationellt känt”, säger chefen för Ode Anna-Maria Soininvaara.

– Även finländskt byggande intresserar i världen, såsom trä och energieffektivitet, fortsätter Soininvaara.

Ansvarigt för Finlands paviljongs utställning är informationscentret för arkitektur Archinfo. Utställningen öppnas för allmänheten den 26 maj och håller öppet ett halvår.

Biblioteket Ode

Bild: Tuomas Uusheimo