Vessat

Vilken wc får jag använda? Nå, vilken som helst!

Så här till Pride-veckans ära är det på sin plats att gå tillbaka till grunderna och diskutera lite wc-grejer.

På Ode finns wc-utrymmen:

1. I källaren
- ett stort rum med handfat av olika storlekar och bås längs med väggarna (21 stycken)
- en del av båsen är större wc-utrymmen tillgängliga för rullstolar och barnvagnar
- ett bås med wc-stol både för barn och vuxen bredvid varandra (ett större wc-utrymme)

2. I båda ändorna av andra våningen
- större wc-utrymmen tillgängliga för rullstolar och barnvagnar
- rum med flera wc-bås

3. I båda ändorna av tredje våningen
- större wc-utrymmen tillgängliga för rullstolar och barnvagnar
- rum med flera wc-bås

Det finns allt alltså åtskilliga wc-bås, pissoarer finns däremot inte på Ode.

Alla wc-utrymmena på Ode är könsneutrala. Det här betyder att det inte finns skilda utrymmen för män och kvinnor utan alla wc-utrymmena är fritt tillgängliga för såväl män, kvinnor, icke-binära personer som alla andra.

På Ode talar vi om privata och gemensamma wc-utrymmen. Ett gemensamt wc-utrymme är ett rum med gemensamma handfat och 3-5 skilda bås längs med väggarna. Alla båsen har en wc-stol och dörren går att låsa. Dessa gemensamma utrymmen är fritt tillgängliga för alla. Gemensamma wc-utrymmen finns i båda ändorna av både andra och tredje våningen. Även det stora wc-rummet i källaren är ett gemensamt wc-utrymme.

Till de privata wc-utrymmena kommer man direkt från bibliotekskorridoren. De är rymliga wc-rum dit man ryms in med såväl rullstol, rollator som barnvagn. Dessa wc-utrymmen har ett eget handfat och dörren går att låsa. Man känner igen de privata wc-utrymmena på rullstolssymbolen, men utrymmena får användas av vem som helst som föredrar ett privat utrymme framom ett gemensamt. Dessa privata och rymligare wc-utrymmen finns i båda ändorna av både andra och tredje våningen.

De privata wc-utrymmena är avsedda för personer med nedsatt rörelseförmåga som behöver hjälpmedel för att ta sig fram och som behöver lite extra utrymme. De är också för dem som av kulturella eller motsvarande orsaker inte vill använda gemensamma wc-utrymmen. De är för dem som är rädda för att gå till gemensamma wc-utrymmen. Och de är för dem inte vill använda gemensamma wc-utrymmen av vilken anledning som helst. Kort och gott, vem som helst som känner för det får använda de privata wc-utrymmena, även du, vem du än är.

Kom gärna ihåg att var och en vet själv varför hen använder ett visst wc-utrymme och att kommentera eller ifrågasätta saken hör inte till någon annan. Bibliotekspersonalen vaktar inte vilka wc-utrymmen besökarna nyttjar, var snäll, gör inte du det heller. Var och en har rätt att använda toaletterna (och biblioteket) utan trakasserier, kommentarer, beröring eller störande beteende. På Ode har vi tagit i bruk principerna för ett tryggare rum, vilket innebär att vi ingriper om någon blir utsatt för störande beteende.

Wc-utrymmena på Ode är avgiftsfria, de städas dagligen och än en gång: var och en som behöver dem får använda dem.

Trevliga wc-besök till er alla!

Text: Samu Eeve / informatiker / Centrumbibliotek Ode