Hoppa till innehåll
{{ selectedLibrary.Picture.Name }}

Kontaktuppgifter

{{ selectedLibrary.Address.Street }}
{{ selectedLibrary.Address.Zipcode }} {{ selectedLibrary.Address.City }}
Hundar tillåtna
Hundar förbjudna
Gå till bibliotekets sajt

De nyaste evenemangen

Tjänster

 

Apparater

I Ode finns kunddatorer på första och andra våningen. Kunddatorerna kan användas för ½–1 timmar.

Lånas ut vid bibliotekets servicepunkt från första våningen. Mera information via Helmet-sökning.

För varje studio hittar du en uppdaterad lista över tillgänglig utrustning från Varaamo. Utöver detta kan du även låna olika instrument och tilläggsutrustning att använda i Odes studior. Kantele kan lånas för hembruk. 

Med multifunktionsmaskinerna på första våningen kan man kopiera och skanna. Kopior kostar 0,40 € / sida.

Pekplattor för läsning av e-tidningar finns på tredje våningen.

Vid kunddatorerna eller från kundens egen apparat. kan man själv skriva ut utskrifter i A4/A3-storlek. Utskrifter i svartvitt eller färg. Pris är 0,40 € / sida.

En rullstol är tillgänglig för användning under biblioteksbesöket vid behov.

Med multifunktionsmaskinerna på första våningen kan man printa ut, kopiera och skanna. Det är möjligt att skanna diabilder med multimediadatorer på andra våningen. Mera information och reserveringar via Varaamo.

Lånas ut vid bibliotekets servicepunkt från första våningen. Mera information via Helmet-sökning.

Utlåningsautomater finns på första och tredje våningen.

Återlämningsautomaten (returneringsautomaten) finns på första våningen.

 

Tjänster

Reserverat material finns på tredje våningen invid rulltrapporna.

Du kan besöka oss på egen hand eller boka en rundtur för grupper. Du hittar närmare information under Odes besök -sidan.

Föreningen Enters frivilliga kamratguider hjälper seniorer med användning av datorer, surfplattor, mobiltelefoner och ärenden på nätet.

EU@Ode är EU-kommissionens och Europaparlamentets gemensamma rum där vem som helst kan komma in för att få information och prata om EU-frågor. Eu@Ode ligger på första våningen. Läs information om EU@Ode.

På första våningen finns Nationella audiovisuella institutets biograf Kino Regina. Läs mer om Kino Regina (på finska). 

Om verket du söker inte finns i Helmet-biblioteket eller i de vetenskapliga biblioteken i huvudstadsregionen, kan det beställas som fjärrlån från något annat bibliotek. Hämtä din fjärrlån på bibliotekets servicepunkt från första våningen. Läs mer om fjärrlåneservicen. 

Vi ger råd när du söker information om stadens tjänster eller invandringsfrågor. Helsingfors-info ligger på första våningen. Läs mer om Helsingfors-info.

Endast assistanshundar är välkomna till Ode.

På första våningen finns kafé/restaurang och på tredje våningen finns kafé. Läs mer om Food & Co. Oodi.

Lekparken Loru ordnar handledda aktivitetsstunder för barn och barnfamiljer. Lekparken finns på tredje våningen, på loftet i barnområdet. Läs mer om Lekparken Loru.

I Ode ordnas året runt olika litteraturevenemang och litteraturcirklar som är öppna för alla. Du hittar närmare information under Odes evenemang -sidan.

Ode är öppet på lördagar.

Biblioteksavgifter kan betalas med betalkort på alla våningar vid kundtjänsten.

Biblioteksavgifter kan betalas kontant vid kundtjänsten på första våningen.

Celia-bibliotekets talböcker är avsedda för alla som av olika orsaker lider av läsnedsättning. Som nätkund kan du med din egen apparat lyssna på vilken som helst av bibliotekets 40000 talböcker. Som CD-klubbmedlem får du månatligen hem böcker att lyssna på. För att registrera sig behöver man ett identitetsbevis försett med fotografi. Kunder under 15 år behöver en borgensman.

Är du sugen på lästips?  Har du svårt att börja läsa för tillfället? Känns det besvärligt att hitta rätt bok att läsa från bibbans hundratals hyllor? Helsingfors stadsbibliotek erbjuder lästips snabbt till alla. Välj teman som intresserar dig och kryssa i ord som låter lockande på blanketten och du får en läslista till din epost med förslag på böcker som våra fantastiska bibliotekarier har valt enbart för dig. Berätta också på vilka språk du vill läsa. Du kan välja mellan svenska, finska och engelska.

Skönlitteratur

 

Ode är öppet på söndagar.

Information om tjänster för barn och familjer. För barn ordnar man på Ode många evenemang, såsom rams- och sagostunder, konserter och temadagar. Evenemangen är avgiftsfria och öppna för alla. Du hittar närmare information under Odes evenemang -sidan. 

Helsingfors stads avgiftsfria Stadinetti finns till alla kunders förfogande.

Odes ungdomsrum ligger på balkongen på första våningen, ovanför återlämningsautomaten. Läs mer information om Odes ungdomsrum.

Lånas ut vid bibliotekets servicepunkt från första våningen. Mera information via Helmet-sökning.

 

Rum

På plan tre i Ode finns skrivbord med läslampa och eluttag. På plan två i Ode, bakom Kuben, finns arbetsplatser med elbord.

Aura lämpar sig framför allt för olika slags evenemang där man utnyttjar audio- och videoteknik, såsom möten, seminarier eller verkstäder. Läs mer om Aura. Kom ihåg att göra din bokning senast två veckor innan evenemanget. Du kan göra en preliminär bokning i Varaamo. Genom att boka och använda lokalerna i Centrumbibliotek Ode förbinder du dig att följa de användarregler som gäller för dem. Användarreglerna för avgiftsbelagda lokalerna.

I barnens evenemangsrum på 3. våningen kan man ordna öppna evenemang för hela familjen, så som sagostunder eller verkstäder. Utöver evenemangsrummet kan man också ordna evenemang på barnavdelningens öppna utrymme. Förfrågningar om och bokningar av våra utrymmen kan göras endast via epost: oodi.lapsetjanuoret@hel.fi

Den huvudsakliga parkeringen av barnvagnar finns på barnavdelningen på tredje våningen. Även på första våningen kan man lämna sin barnvagn på det utrymme som är till enkom för det.

Kino Regina är ett auditoriumliknande utrymme som lämpar sig väl för föreläsningar, filmvisningar och olika slags evenemang. Läs mer om Kino Regina. Kom ihåg att göra din bokning senast två veckor innan evenemanget. Du kan göra en preliminär bokning i Varaamo. Genom att boka och använda lokalerna i Centrumbibliotek Ode förbinder du dig att följa de användarregler som gäller för dem. Användarreglerna för avgiftsbelagda lokalerna.

Läs mera

Kuben är ett utrymme med glasväggar som för närvarande används i huvudsak för möten och utbildningar. Läs mer om Kuben. Kom ihåg att göra din bokning senast två veckor innan evenemanget. Du kan göra preliminär bokning i Varaamo. Genom att boka och använda lokalerna i Centrumbibliotek Ode förbinder du dig att följa de användarregler som gäller för dem. Användarreglerna för avgiftsbelagda lokalerna.

Läs mera

Odes kök för små grupper passar lika bra för gemensamma matlagningstunder som för möten. Läs mer om köket. Kom ihåg att göra din bokning senast två veckor innan evenemanget. Du kan göra preliminär bokning i Varaamo. Genom att boka och använda lokalerna i Centrumbibliotek Ode förbinder du dig att följa de användarregler som gäller för dem. Användarreglerna för avgiftsbelagda lokalerna.

Läs mera

Maijasalen är ett allaktivitetsutrymme som lämpar sig utmärkt för olika slags evenemang, såsom föreläsningar, verkstäder eller föreställningar. Läs mer om Maijasalen. Kom ihåg att göra din bokning senast två veckor innan evenemanget. Du kan göra en preliminär bokning i Varaamo. Genom att boka och använda lokalerna i Centrumbibliotek Ode förbinder du dig att följa de användarregler som gäller för dem. Användarreglerna för avgiftsbelagda lokalerna.

Läs mera

Balkongen på plan tre i Ode är öppen under sommarsäsongen.

På plan ett i Ode kan man ordna småskaliga pop up-evenemang. Läs mer om Odes pop up -området.

I norra ändan på plan tre i Ode finns barnens värld och bakom den hemliga bokhylledörren hittar man det boliknande sagorummet. Sagorummet kan inte bokas för privat bruk.

Sittrappan på plan två i Ode passar för avslappnat arbete på egen hand eller för småskaligt grupparbete.

Skötrum är på tredje våningen, nära barnavdelning.

I Ode finns också en separat läsesal för läsning och tyst arbete. Läsesalen kan inte bokas. Läsesalen ligger på plan två i Ode.

Tidningsavdelningen ligger på i den södra änden av tredje våningen (på sidan mot Järnvägstorget). Där hittar du tidningar och pekplattor för för läsning av e-tidningar. Tidskrifterna finns på samma våning, nära caféet.

 

Samlingar

Olika slag av bredspel för alla åldrar. Både för utlåning och för spel på biblioteket.

Odes handböcker består av serien "Suuri toivelaulukirja". Böcker finns på tredje våningen. Lånas inte ut.

Odes lånbara samling ligger huvudsakligen i Bokhimlen på tredje våningen. Från Odes första våning kan du ta med dig bästsäljare och pocketböcker med kort lånetid. Läs mer om Odes bibliotekstjänster.

Regnbågshyllan förbättrar tillgängligheten och likabehandlingen av LGBTQIA*-material i biblioteket. Bibliotekets anställda väljer material för vuxna, ungdomar och barn till regnbågshyllan, där man beskriver sexuella minoriteters och könsminoriteters liv samt regnbågskultur huvudsakligen genom positiv representation. Homo- och transfobiskt material hör inte hemma i regnbågshyllan. Regnbågshyllor finns i flera Helmet-bibliotek och allt material i dem kan reserveras och lånas enligt Helmet-bruksreglerna. Materialet som placerats i Helsingfors stadsbiblioteks regnbågshyllor hittar du i Helmet-databasen med sökningen ”sateenkaarihylly”.

Alla Odes tidningar och dagstidningar finns i Bokhimlen.

Hitta ditt bibliotek

Kontaktuppgifter

Tölöviksgatan 4

00100 Helsingfors

oodi@hel.fi

09 3108 5000

Öppet

-
personal på plats
-
personal på plats
-
personal på plats
-
personal på plats
-
personal på plats
-
personal på plats
-
personal på plats