Vernissage 1

Minnen från ett tvåspråkigt Esbo

Under våren kommer en tvåspråkig fotoutställning som skildrar livet i Gammelgård by under 1900-talet att cirkulera på några utvalda bibliotek i Esbo. Utställningen är på lån från Esbo hembygdsförening.

Onsdagen den 24.4 öppnades utställningen Livet i Gammelgård by under 1900-talet på Iso Omena bibliotek med ett tal av Håkan Blomberg, hembygdsföreningens ordförande (på bilden t.h.). Men utställningen i sig är inte ny, utan precis som dess svartvita bilder har den en längre historia.

Bilderna samlades ursprungligen in av Berit och Olli Manninen på 1980-talet för att ställas ut under hembygdsdagarna 1983. Helheten blev en tidsbild av ett Gammelgård innan ringleden Ring III byggdes tvärs igenom byn på 1960-talet.

Utställningen gavs ett längre liv genom att reprofotograferas och arkiveras i Esbo stadsmuseums samlingar, som nu delvis också finns i digital form på nätsidan Finna.fi. Jessica Ropponen ligger bakom de finska och svenska bildtexterna som öppnade upp utställningen för en större publik, det tvåspråkiga Esbo.

Genast på vernissagen kunde man märka vikten av att de båda språken fanns representerade. Förutom den tidsresa som utställningen bjöd på, så lockades folk att reflektera över det andra inhemska, det språk som finns i deras vardag men som de kanske inte aktivt ser. Människor kände sig uppmuntrade att läsa bildtexterna på ett annat språk än de var vana vid och insåg att deras egna språkförmågor överskrider förväntningarna.

Esbo stadsbiblioteks svenska verksamhet genomför under 2018 och 2019 ett tvåspråkigt projekt finansierat av Regionförvaltningsverket RFV. Projektet går under namnet På två språk-Kahdella kielellä. Målet är att möjliggöra naturliga möten mellan språkgrupperna med hjälp av evenemang och program för olika åldersgrupper, som ordnas på både finska och svenska samtidigt.

Förutom den här utställningen har vi under hösten och våren ordnat tvåspråkig babypoesi, en tvåspråkig dramaverkstad för dagisbarn samt ett tvåspråkigt författarbesök med författaren och regissören Juha Hurme. Följ gärna vår Facebook-sida Esbobibban på svenska för att ta del av höstens planer först av alla.

Utställningen visas i Kohtaamo på Iso Omena biblioteket 24.4–28.4, i TaruGalleria på Hagalundbiblioteket 30.4–9.5, på Sököbiblioteket 13.5–23.5 och på Sellobiblioteket 25.5–9.6.

Text och foto: Sissel Ray