Esbobornas drömmar om Lippulaivabiblioteket

I slutet av år 2020 samlade Esbo stadsbibliotek Esbobornas och särskilt Esbovikens invånares idéer och drömmar om det kommande Lippulaivabiblioteket. Vi fick in närmare två hundra svar på många olika språk. 

Lippulaivabibliotekets vision är att biblioteket ska kännas som en annan värld inuti köpcentrumet. Vi vill skapa detta tillsammans med invånarna och med tanke på hållbar utveckling. 

Glädjande för oss var att dessa förhoppningar speglades också i invånarnas drömmar. I svaren kunde vi hitta många unika stämningar, miljöer och upplevelser. Också betydelsen av den närliggande naturen, havet, skogen och fåglarna lyftes fram i svaren.  

Jämfört med andra förfrågningar som gjorts i Esbobiblioteken så framkom det också ett ställningstagande för de nya, utökade bibliotekstjänsterna. Mer än innan uppmärksammades utöver respondenternas egna önskemål också de olika biblioteksanvändarnas behov. “Önskemålen målade fram en vacker bild om ett bibliotek där människor med olika behov hittar sin egen, trivsamma plats”, kommenterade  Jaana Tyrni, chef för bibliotekstjänsterna i Esbo, svaren. 

En genomgång av svaren (som mestadels är på finska) kan ses här: Asukkaiden unelmia PowerPoint.

Med hjälp av dessa drömmar fortsätter vi att skapa Lippulaivabiblioteket. Trots att coronasituationen inte tillåter när-evenemang så funderar vi på hur Lippulaivabiblioteket kan skapas på distans, tillsammans med våra kunder.