Verkstaden i Lumos bibliotek

Verkstaden i Lumos bibliotek ligger på 2:a våningen. Verkstaden erbjuder kunderna möjlighet att använda och pröva på olika apparater. Målet är att lära sig genom att pröva själv. Det är gratis att använda apparaterna, men du måste ha ett giltigt bibliotekskort. Verkstaden är avsedd för personer över 10 år, men även yngre kan komma i sällskap av en vuxen.

I verkstaden finns en 3D-skrivare, två symaskiner, en overlockmaskin och en mediearbetsstation. Till förfogande finns också ett strykjärn och en strykbräda.

Du kan reservera apparaterna under adressen: varaamo.vantaa.fi

Du kan boka tid för en första introduktion vid bibliotekets information eller genom att ringa numret 043 825 1305 eller per e-post på adressen lumo.kirjasto@vantaa.fi

Verkstadens introduktioner:

Första gången du använder apparaterna måste du boka tid per telefon eller per e-post. Introduktioner ordnas onsdagar kl. 15–17 (symaskiner och overlockmaskin) och 17.30–19.30 (3D-skrivare).

Introduktionen är en timme och två personer ryms med.

Verkstadens apparater som behöver reserveras:

3D-skrivare: en Ultimaker 3-skrivare. Med 3D-skrivaren kan du skriva ut små föremål. Vid utskriften används PLA-plast som är bionedbrytbar plasttråd av förnybart material. Det är också möjligt att använda vattenlösligt PVA-material i Ultimaker 3-skrivaren.

Symaskiner: Två stycken Husqvarna Viking Emerald 116

Overlockmaskin: En Bernina L450

Mediearbetsstation: En dator med operativsystemet Windows 10, programpaketet Adobe Creative Cloud och Wacoms 16-tums ritskärm. Mediearbetsstationen är avsedd för att rita, bildbearbetning, layout-arbete, animering, videoeditering och annat kreativt digitalt skapande. Vanda stads trådlösa nät, som är gratis, står till förfogande. Du kan låna en penna till ritskärmen med ditt bibliotekskort vid informationsdisken.

Verkstäder i Helmet-bibliotek

Bild: Dani Rönnqvist