Norra Haga bibliotek

Smidigt, effektivt och kompakt

Norra Haga är ett litet och smidigt bibliotek i Lassas Helsingfors. På gatunivå i ett sten höghus använder områdets invånare och arbetare biblioteket som ett vardagsrum med låg tröskel. Biblioteket i Norra Haga är en central mötesplats, där personalen är nära till hands för kunder.

Humör och personlig betjäning:

Alla tjänster är bokstavligen tillgängliga i handens räckvidd. Kunderna har tillgång till en fungerande barnavdelning, flera kunddatorer, en kaffeautomat, 50 dagstidningar -och magasin samt en e-tidningsplatta, där man kan bläddra i många tidningar. Detta biblioteks trumfkort är personlig kundbetjäning pepprad med humör och pratsamma hagabor. Dessutom ger konstutställningar glädje åt besökare och ofta är bibliotekshunden Hugo på plats, som glatt hälsar på folk. Biblioteket är lätt tillgängligt direkt från gatunivå och även hundar är tillåtna. Läs mer om bibliotekets tillgänglighet här: Tillgänglighet. På sommaren finns det en liten terrass utanför biblioteket, där man kan läsa dagens tidningar tillsammans med en kaffekopp.

Föreställningar och tomteliv

Det ordnas olika tillställningar åt hagabor i olika åldrar: läsecirklar, samtalsevenemang, författarbesök och mångsidigt barnprogram. Julgubben glömmer aldrig Norra Haga bibliotek från sin rutt och barnen vet det. Bibliotekets Tomtestig besöks av ungefär 1000 besökare i december. Där har julgubben delat med sig både glädje och förskräck åt barn redan i flera år.

Låna fast en borrhammare:

Utöver bekanta material kan man låna gångstavar, transportbehållare åt sällskapsdjur, en säckkärra, skräpplockare, energi mätare eller en borrhammare. Det finns åtta kunddatorer och två datorer för materialsökning. Åt barn finns det en spelplatta. Man kan skanna, printa och ta färgkopior på biblioteket. Åt kunder finns det en återvinningshylla dit man kan ta med sig böcker och rena samt hela småvaror. Återvinning är populärt i Haga och från återvinningshyllan kan man göra riktiga fynd!

Biblioteket i mitten av byn:

I Norra Haga finns en sällsynt och etablerad by anda. Områdets invånare är pratsamma och entusiastiska för sin stadsdel. Huvuddelen av invånarna tillhör seniorbefolkningen och någon av dem kan möjligtvis berätta att de flyttat till Norra Haga under Helsingfors olympiska spel året 1952. Det är synligt att mera fullvuxna flyttar tillbaka till Norra Haga för att uppfostra sina egna barn. Till biblioteket finns det bra trafikförbindelser, på gården finns det en cykelställning och fem avgiftsfria parkeringsrutor.

Tvillingsystern i Södra Haga

Norra Haga har en tvillingsyster i Södra Haga. Södra och Norra Haga bibliotek har en gemensam bibliotekschef och biblioteken gör aktivt samarbete med varandra. Bredvid Södra Haga bibliotek finns en skola med ungefär 700 elever. Biblioteket bjuder på rimjam åt barn, läsecirklar, färgläggningskvällar och brädspelskvällar åt vuxna. Bibliotekshunden Hugo kommer nu och då till Södra Haga på personalutbyte för att lyssna på, när barn läser högt åt honom. Lurviga vänner hör på, samt också bibliotekspersonalen, välkommen!