Lättlästa blir Börja läsa i Esbo

Under sommaren 2020 blir det uppdateringar i de lättlästa hyllorna på barnavdelningarna i Esbos bibliotek. De böcker som tidigare kallades för Lättlästa delas upp i två nya kategorier: Börja läsa och LL-böcker.

Den gamla Lättlästa-hyllan kommer att få ett nytt och mera lämpligt namn: Börja läsa. Hyllan symboliserar för många skolelever början på ett läsande liv och böckerna i sig kommer fortfarande att ha den bekanta tuppsymbolen på bokryggen. Men på helmet.fi och i hyllorna kommer det från och med hösten att stå Börja läsa istället för Lättlästa.

Orsaken till den här förändringen är att vi på biblioteket ville ge den lättlästa hyllan ett lyft och samtidigt flytta bort sådant som inte riktigt hörde dit. Under de senaste åren har det börjat komma ut böcker som är lätta att läsa, men som lämpar sig för lite äldre barn än ettor och tvåor. Vårt mål är att Börja läsa-hyllan ska vara en startpunkt för den som börjar läsa, och att den ska innehålla enkla böcker och lockande historier för just den målgruppen.

Den del av böckerna i de gamla lättlästa hyllorna som lämpar sig för äldre barn och sådana som kanske har problem med läsningen kommer att få en egen kategori, nämligen LL-böcker. LL-böcker står för lättlästa böcker och inkluderar böcker skrivna med dyslexivänlig text, förenklade versioner av längre originalverk och lättlästa böcker som passar för barn från åk 2 och uppåt. De här böckerna kommer att få ett eget märke, LL-BÖCKER på bokryggen, och i de större biblioteken kommer de också att få en egen hyllplats. I de mindre biblioteken kommer böckerna att blandas in bland vanliga barnromaner, men också där känns de lätt igen på sina nya märken.

Vi hoppas att det här ska göra det lättare för alla barn att hitta intressanta böcker som inspirerar till läsning på just rätt nivå. Välkomna att bekanta er med våra nya kategorier och hyllor i sommar och speciellt när skolan börjar igen!

Text: Sissel Ray

Bild: Sara Nordlund-Laurent