Biblioteket erbjuder kultur på ryska i december

Biblioteket erbjuder kultur på ryska i december

Trevligt att träffas! Den ryska kulturveckan firas mellan den 9 - 13.12.2020. Evenemanget består av distansträffar och livestreamingar. Under fem dagars tid erbjuds det teater, dans, musik, konst och litteratur gratis på ryska direkt till ditt hem.

Den ryska kulturveckan består av fem evenemangsdagar. Varje dag har sitt eget tema och innehåller program både för vuxna och barn. Alla program framförs på ryska.

Bekanta dig med programmet

  • Onsdagen den 9.12 dyker vi in i teaterns värld. På programmet finns skådespelaren och regissören Viktor Drevitskins intervju, som framförs livestreamad.
  • Torsdagen den 10.12 har mode och konst som tema. Då ordnar vi ett mode-webinarium samt diverse konst- och pysselverkstäder på nätet. Vi erbjuder en julkortsverkstad, porträttmåleri, en mode-webinar och en smyckesverkstad.  
  • Fredagen den 11.12 gör vi en djupdykning i musik. I Sellobiblioteket livestreamas en konsert med sångaren Natalia Tsarikova och Eduard Galper, a cappella-gruppen DEWA samt duon Maria Sapelkina & Elvin Sobolev som spelar domra och piano.
  • Lördagen den 12.12 har vi litteratur som tema. På Sellobiblioteket livestreamas ett evenemang riktat till familjer, där Anna Sidorova från Cultura-stiftelsen samtalar med barnboksförfattare om vikten av tvåspråkiga barns läsning. Samtidigt får vi bekanta oss med bibliotekstjänster på ryska och ger boktips åt barnen.
  • Söndagen den 13.12 njuter vi av dans och musikteater. Då uppträder kulturcentret Musikantit i ett livestreamat, färgsprakande julspektakel för barn och i Sellobiblioteket livestremas dansskolan Nach Mayuris dansföreställning med indisk dans.
     
  • > Programsamling med länkar till direktsändningar

Kultur för alla ryskspråkiga i Finland

Evenemangshelheten produceras av Finlands ryskspråkiga bibliotek. Det är en del av huvudstadsområdets Helmet-biblioteksnätverk, och dess samling finns i Sellobiblioteket i Esbo.

Trots sin placering verkar det ryskspråkiga biblioteket nationellt genom att låna ut material och skapa gratis evenemang för alla ryskspråkiga i Finland.

- Genom fjärrlån, livestreamanden och distansevenemang kan vi erbjuda rysk kultur för alla, på jämlika grunder. Vi hoppas att evenemangsveckan kan påminna människor om att vi erbjuder våra tjänster till alla, oavsett var man är bosatt, säger den ryska evenemangsveckans kordinator Tuuli Aaltio från Esbo stadsbibliotek.

Evenemangets hela program finns på Det ryska bibliotekets hemsida på finska och på ryska. Informationen synas också på Helmet-bibliotekens ryska Facebook-sida samt i Suomi-Venäjä-Suomis evenemangskalender. Liveprogrammen publiceras på Esbo stadsbiblioteks YouTube-sida samt på den nationella sidan Bibliotekskanalen.

Evenemanget skapas i samarbete med det ryska biblioteket av Bibliotekskanalen, Cultura-stiftelsen, Kannusali och Suomi-Venäjä-sällskapet.
 

Mer information:

På finska:
tuuli.aaltio@espoo.fi

På ryska:
ksenia.kukkonen@espoo.fi