Läs e-böcker i din webbläsare

Det är lättast att läsa e-böcker direkt i webbläsaren. Då behöver du inte ett särskilt läsprogram endast ett Helmet-bibliotekskort och PIN-kod. Du kan också söka e-böcker i Elib, Ellibs och OverDrive samlingar utan att logga in dig på tjänsten. 

Du kan läsa antingen på datorn eller en mobil enhet där det finns internetförbindelse och nyaste version av en webbläsare. Använd Firefox, Chrome eller Safari när du läser böcker i din webbläsare. På en 2-in-1-dator (dator och surfplatta i ett) läsning på webbläsare lyckas i surfplatteläge.

Det mesta av e-boksamlingen kan läsas på webbläsare. Om boken inte kan läsas på webbläsare kan du inte se "läs online" eller "läs i webbläsare" som lånealternativ.

Låna, läs och returnera

Genom att klicka på bokens omslag öppnar sig bokens uppgifter. Genom att klicka på Läs online -knappen i Ellibs lånas boken till dig. I OverDrive klicka Låna-knappen och sen gå till Lån för att börja läsa. Du kan själv välja lånetiden som är en dag eller två veckor i Ellibs och en vecka eller två veckor i OverDrive.

Om du har en bok på hälft kan du återgå till den senare genom att klicka Min bokhylla -mellanbladet i Ellibs eller Lån i OverDrive. Webbläsaren kommer automatiskt ihåg var du senast slutade läsa. 

De elektroniska böckerna returneras automatiskt då lånetiden går ut, därför blir det ingen förseningsavgift. Du kan också returnera lånet innan förfallodagen. Om en bok lånats via webbläsaren så returneras den via webbläsarens läsprogram eller via bibliotekets egen bokhylla.

Logga in på e-bok-stjänsterna

Foto: Igor Miske/Unsplash (bearbetad)