Helmets litteraturpris

Claes Andersson delar ut Helmets litteraturpris på centrumbiblioteket Odes invigning 5.12

Författaren och psykiatern Claes Andersson delar ut Helmets litteraturpris för år 2018 på centrumbiblioteket Odes invigning 5.12 kl. 13.

Biblioteken i huvudstadsregionen delar i år ut Helmets litteraturpris för fjärde gången. Priset ges årligen till en förtjänstfull finländsk bok som utkommit under de fem senaste åren.

”Biblioteket är vår viktigaste kulturinstitution”

Claes Andersson har en egen andel i att centrumbiblioteket Ode öppnar på paradplats i Helsingfors. År 1998 föreslog han att ett nytt bibliotek skulle byggas på en central plats i Helsingfors. Biblioteket skulle också fungera som en mötesplats för invånarna. Andersson var kulturminister vid denna tid.

– Jag hoppades att bygget skulle bli av, men jag kunde inte konkret föreställa mig en så här fantastisk byggnad. Ode har alla förutsättningar att bli en framgång.

Andersson anser att biblioteket har en central betydelse för välfärdssamhällets utveckling.

– Biblioteket är Finlands överlägset viktigaste kulturinstitution. När det är finanskris och arbetslöshet i Finland blir biblioteken fulla av folk och utlåningen av böcker stiger märkbart, Biblioteket är mycket demokratiskt, här kan alla medborgare hitta information. När jag var aktiv inom politiken och reste runt i Finland var alla människor stolta över sitt eget bibliotek.

Helmets litteraturpris lyfter fram framtidens klassiker

Böcker har numera en rätt kort livslängd, konstaterar Andersson.

– Några enstaka böcker får snöbollen att rulla. De erövrar största delen av offentligheten och reklamen, man pratar om dem och de säljer bra. Det är en beklaglig sanning att majoriteten av alla böcker faller i glömska och är helt bortglömda redan om ett par år. Vi borde minnas att det inte föds mästerverk varje år. Det är skäl att vi förtroendefullt söker fram tjugo år gamla böcker och läser dem.

Syftet med Helmets litteraturpris är att lyfta fram framtidens klassiker och påminna om att kvalitetslitteraturen håller för tidens tand. Samtidigt vill vi slå ett slag för olika och mera marginella litterära röster.

Vinnaren får motta ett gyllene bibliotekskort och en prissumma på 1 000 euro.

Prisutdelningen sker i Odes tredje våning kl. 13. Tillställningen är öppen för allmänheten.