Kesälomalainen: muista nämä asiat!

PM för sommaren

Helmet-biblioteket har övergått till sommartid. Kontrollera hur ditt eget bibliotek är öppet på Helmet.fi. På semestern får du njuta! Läs Semesterfirarens biblioteks-PM.

Semesterfirarens biblioteks-PM

1. Du får låna 100 verk inför semestern

Den här sommaren tar sommarläsningen inte slut. Som låntagare vid Helmet-biblioteket kan du låna 100 verk och göra 50 reserveringar. Du får njuta av böcker, tidskrifter, filmer, spel och musik på din semester.

2. E-lånen tar ingen plats i resväskan

e-biblioteket kan du låna böcker, tidskrifter, musik och filmer – oberoende av om du är i stan eller på stugan, på stranden eller inomhus. Läs mer i Instruktioner för e-boktjänsterna.

3. Biblioteken är öppna också på sommaren, e-biblioteket är öppet 24/7

Nästan alla bibliotek har lite kortare öppettider om sommaren, kontrollera på www.helmet.fi hur ditt bibliotek är öppet. Kontrollera också öppettider för de meröppna biblioteken.

På sommarlördagarna är alla bibliotek i Esbo öppna, förutom Hagalunds bibliotek som är stängt på lördagar den 17.6 – 11.8. I Vanda är Lumos, Myrbacka, Dickursby, Västerkulla och Points bibliotek öppna på lördagar. Obs. En del av biblioteken i Esbo och Vanda kan man använda på lördagar eftersom de är meröppna, och då används de med bibliotekskort och PIN-kod. I Helsingfors är Östra centrums bibliotek, Biblioteket Ode, Sveaborgs bibliotek och Tölö bibliotek öppna på lördagar.

I Helsingfors är Oodi och i Esbo är Entressebiblioteket, Iso Omena bibliotek och Sellobiblioteket öppna även på sommarsöndagar. På sommarsöndagar är många andra bibliotek meröppna.

i Vanda är stängt 1.-31.7. p.g.a. renovering.

E-biblioteket är öppet dygnet runt.

4. Kom ihåg att förnya dina lån också på sommaren

Det lönar sig att förnya lånen också på semestern. Du kan lätt göra det var du än befinner dig i världen. Logga in på Helmet.fi med dina egna uppgifter, så kan du förnya alla dina lån med några klickningar. För att förnya lånen behöver du Helmets bibliotekskort och en pin-kod. Du kan förnya dina lån fem gånger ifall de inte är reserverade. Du kan också ladda ner appen Taskukirjasto (Pocketbibban).

Kom ihåg att du kan återlämna dina lån i vilket Helmet-bibliotek eller vilken bokbuss som helst.

5. Vad händer om materialet jag reserverat kommer just när jag är på resa?

Ingen fara! Om du inte kan hämta dina reserveringar under din semester ska du frysa dem: logga in med dina egna uppgifter och välj ”Frys” vid din reservering. Då hoppar systemet över din reservering så att du inte kan avhämta den förrän du tagit bort funktionen. När du kommer tillbaka från din semester tar du bort frysfunktionen och du behåller din plats i kön. Läs mer om att frysa dina reserveringar.

6. Om jag inte hittar på något att göra?

Kom till biblioteket! Där finns allt möjligt att göra för var och en. Följ med evenemangen i Helmet.fi. Många bibliotek har särskilt program för barn och unga.

7.  Njut av sommaren!

Den allra viktigaste punkten i semesterfirarens PM är uppmaningen att njuta av sommaren och av semestern!

Helmet-biblioteken önskar alla sina låntagare en skön sommar!

Text: Maisa Hopeakunnas och Iina Soininen
Översättning: Susanna Söderholm
Bild: Helsingfors stadsbibliotek