Tove Janssons park invigs 9.8.

Som en del av feståret för Tove Jansson byter Skatuddsparken namn till Tove Janssons park. Parken invigs på författarens födelsedag 9.8. med en fest som arrangeras av Skatuddssällskapet. På programmet står musik, tal, servering och frågesport.  Med är också barnbiblioteksbussen Skidi som är prydd med muminbilder. Välkommen att låna böcker om och av Tove Jansson samt böcker om Helsingfors.

I Helsingfors finns många andra parker som fått namn efter betydande författare. Här är några exempel:

Zachris Topelius (1818-1898) . Parken som bär hans namn finns i bortre Tölö vid Topeliusgatan. Topelius var en av 1800-talets viktigaste författare, känd för sina sagor, men också bl.a. för sina historiska romaner och för många dikter och sånger. 

Juhani Aho (1861-1921). Ahos park finns i Eira i sluttningen från Engelplatsen ner mot stranden. Juhani Aho var räknas som ett av de främsta namnen i 1800-talets realistiska litteratur i Finland. Han var en mästare på att skildra naturen och människans psyke.

Maila Talvio (1871-1951) har fått sin park i Mejlans på Fölisövägen. Talvio skrev nästan 50 romaner under sin långa karriär. Hon var också känd för sin litterära salong tillsammans med poeten och kritikern V.A.Koskenniemi. De representerade en tyskvänlig kulturinrikting.

Frans Emil Sillanpää (1888-1964) är den enda finländska författaren som fått Nobelpriset. Hans park ligger i Västra Hertonäs. Sillanpääs produktion omfattar en stor mängd romaner och noveller. Naturen är viktig i författarens texter, han studerade biologi i sin ungdom.

Katri Vala (1901-1944) har en park i Vilhelmsberg i Sörnäs. Vala var en poet som hade stor betydelse för den finskspråkiga lyriken i Finland. Hon verkade inom gruppen Tulenkantajat och förnyade lyriken bl.a. genom att frigöra den från de bundna versmåtten.

Text: Suvi Annola
Översättning: Susanna Söderholm
Bild: Moomin Characters