De får Augustpriset 2016

Den svenska litteraturens största litteraturpris, Augustpriset, har delats ut för år 2016. Årets pristagare är:

Årets svenska skönlitterära bok

Lina Wolff: De polyglotta älskarna
”Jag är trettiosex år gammal och söker en öm, men inte alltför öm man.” Ellinors kontaktannons leder henne till en överflödig litteraturkritiker med våldstendenser. Det är upprinnelsen till en flerskiktad, uppkäftig och intrikat saga för vuxna.

Årets svenska fackbok

Nina Burton: Gutenberggalaxens nova. En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution
Han var västvärldens förste bästsäljare, en flitigt nätverkande humanist som med boktryckarkonsten byggde broar mellan religion och vetenskap. I en fantasieggande berättelse får vi följa den litterära stjärnan Erasmus av Rotterdam under 1500-talets medierevolution i Europa.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Ann-Helén Laestadius: Tio över ett
I Kiruna ställer Maja klockan på tio över ett varje natt, lagom till de nattliga gruvsprängningarna. Hon måste kunna rädda familjen om det värsta skulle hända och allting rasar. Ann-Helén Laestadius ungdomsroman är en berättelse om att gå runt med en konstant rädsla för att tillvaron ska rämna.

Dessutom får Sigrid Nikka Lilla Augustpriset för sin novell Då rallarrosen blommar.

Svenska Förläggareföreningen instiftade priset 1989 för att belöna och sätta fokus på de bästa nyutkomna böckerna på svenska varje år.

De vinnande författarna får vardera 100 000 kronor och en bronsstatyett. Dessutom kan de räkna med en betydande försäljning av sina böcker.

Också på biblioteket brukar böcker som fått Augustpriset vara populära. Helmet-biblioteken köper varje år in fler exemplar av vinnarnas böcker för att möta det ökade intresset efter prisutdelningen.

Text: Maria Grundvall