Fråga Jarkko: Sommarfestivaler och filmmusik

Grankulla biblioteks levande musikencyklopedi, Jarkko Nuutila, löser dina musikproblem.

Hoppsan! Ni har ju en hel hylla full med filmmusik! Finns det nåt bra här?

Visst finns det! Det kommer visserligen ut massor med soundtrack till filmer och innehållet varierar i kvalitet. Jag brukar tycka att en bra film ofta har rätt hyfsad musik. En sån bra samling är soundtracket till filmen American Beauty. Mångsidig och fin musik, bland annat med Elliot Smiths lysande version av Beatles-låten Because.

Också Paul Thomas Andersons film Boogie Nights har ett superbt soundtrack. Discostämningen är på topp.

Jag har alltid tyckt om Risto Jarvas filmer och därför måste jag rekommendera skivan  Musiikkia Risto Jarvan elokuvista som Love Records gett ut. På den finns Markku Kopistos musik till Jarvas tre sista filmer. Här har du dessutom musik som ger sommarstämning.

Britten John Barry har skrivit mycket musik för film och tv. Han är onekligen en av de mest kända filmkompositörerna. Speciellt James Bond-filmerna har gjort sitt till. Barrys mångsidiga kompositionsstil kan man stifta bekantskap med på samlingen The Best of Johnny Barry

Jim Jarmuschs filmer har haft ett mycket fint musikurval på sina soundtrack. Enligt min åsikt var musiken till filmen Broken Flowersfascinerande i sig, vid sidan av filmen. Det var säkert många som upptäckte etiopiern Mulatu Astatke tack vare soundtracket.

Sommarfestival sökes! Jag har nyligen kommit ut ur "bebisbubblan" och insett att världen är full av trevliga musikfestivaler. Vart lönar det sig att åka i år? Jag är allätare när det gäller musik.

Jag åker i varje fall till Pori Jazz, för dit kommer Beach Boys-legenden Brian Wilson som besöker Finland för första gången. Albumet Pet Sounds kommer att spelas på konserten. Extra intressant blir det eftersom gitarristen Blondie Chaplin spelar i Björneborg. Han var med i Beach Boys i början av 1970-talet.

Jag kan också rekommendera festivalen Haapavesi Folk, som hålls efter midsommar. I år är det verkligen hög klass på artisterna. Speciellt intresserad är jag av den irländska singer-songwritern Andy Irvine. Man kan förbereda sig genom att lyssna på skivan Way out yonder.

Järvenpään puistoblues fyller 40 år i år. Jubileet till ära lönar det sig att åka till Vanhankylänniemi för att titta på bluesrock-gruppen North Mississippi Allstars. Lyssna på den lysande debutskivan Shake hands with shorty om du vill bekanta dig med dem.

Helsingfors festspel är definitivt en av sommarens bästa festivaler i all sin mångsidighet. Konserterna i Huvilatältet har alltid varit väldigt högklassiga. I slutet av augusti kan man besöka Huvila och lyssna på William Bell. Han är en riktig veteran inom Memphis soul och gav i fjol ut skivan This is where I live, som belönades på Grammy-galan.

Text: Jarkko Nuutila och Maria Grundvall
Foto: Maria Grundvall