I focus - Eva Monthen

Eva Monthén
Jag är kulturproducent på Esbo stads svenska bildningstjänster och en ytterst aktiv kulturkonsument. Har som målsättning, att utöver kulturevenemang som ingår i mitt arbete (vilka är flera i veckan!), att besöka minst ett evenemang i veckan som privatperson. Kultur ger energi!
Är styrelsemedlem i Tove Jansson sällskapet sedan flera år tillbaka vilket också ger många fina upplevelser inom litteraturvärlden.

Vilken slags böcker/musik gillar du?
Favoritförfattaren är Tove Jansson (som är mycket mer än enbart mumin!) vars böcker lämpar sig för alla åldrar. Läser dock allt från barnböcker, biografier till s.k. ”skräpromaner”. Väldigt varierande och läsandet är ytterst periodbundet. T.ex. ett jobbprojekt runt en författare (som t.ex. Astrid Lindgren vars 110 år vi firar 2017), då snurrar läsandet mycket kring just den författaren.
När det gäller musik är Peter Jöback favoriten om ett namn nämns men i övrigt lyssnar jag på allt från musikaler till hårdrock. Har också en stor kärlek för musik-ljudvärldarna på teaterscener. Med musik kan alla stämningar och känslor beskrivas.

Vad läste/lyssnade du på senast?
Sommar och semester ger en chans att läsa romaner som inte kräver tankeverksamhet. Dessutom håller jag jämnt och ständigt ögonen öppna för ny barnlitteratur!
Musik tillhör främst konserter och live-uppträdanden; jag vill uppleva helheten och åker ofta till Stockholm för konserter och teater. Senaste stora ahaa-upplevelse var Ung Scen/Öst (Sverige) och dess mångsidiga musik.

E-böcker, pocket eller hårda pärmar?
Helt klart pocket eller hårda pärmar. Datorskärmen umgås jag med alldeles tillräckligt i andra sammanhang. Har aldrig ens övervägt att läsa en e-bok!

När och var brukar du läsa/lyssna på musik?
Kvällar innan läggdags är bästa lästiden till vardags. I övrigt följer böcker med i handväskan som oftast.
Musik vill jag uppleva live! Är en storkonsument av konserter och (musik)teater vilket ger en välbehövd stund i en alldeles egen värld.
 
Vilket är ditt favoritbibliotek?
Det mest besökta är Sello i Alberga. Lämpligt i samband med köpcentret och jag tycker om dess stämning! Har också många fina arbetsminnen från detta bibliotek med gemensamma projekt.

Berätta om ett biblioteksminne. Kanske ditt första bibbabesök eller något annat du vill berätta om?
”Alfons Åberg har landat” -utställningen år 2008 på Sello bibliotek i samarbete med Kulturhuset-Stockholm något som ”bröt isen” i arbetet för min egen del till dagens biblioteksverksamhet. Att bygga en 80 m2 utställning mitt i biblioteket och att tiotals daghemsgrupper kom och gick under två månader. Då kändes det som om formen fick en ändring; man fick komma och ha roligt på biblioteket men ändå via en figur som jag ser som barnlitteraturens höjdare. Jo, det var ett krävande projekt men ett otroligt lyckat sådant!

Vad brukar du göra på bibban?
Leta, låna och fynda! Och ibland också bara för att ”lugna nerverna”.

Brukar du använda bibban på nätet? I så fall hur?
Leta och reservera material. Ofta till arbetsprojekt av olika slag behövs bakgrundsmaterial eller info.