I fokus - Jan Hellgren

Vem är Jan Hellgren?

Far till tre barn, jobbar med modersmål och litteratur på Utbildningsstyrelsen, medlem i Studentexamensnämnden, doktor i litteraturvetenskap, amatörpoet.  

Vilken slags böcker gillar du?

Jag låter ganska långt slumpen påverka mitt läsande, men med jämna mellanrum blir det alltid någon klassiker, någon ungdomsbok, någonting aktuellt, fack- och skönlitteratur, brett och smalt, högt och lågt. Jag är allätare, eller snarare allsmakare – smakar gärna på alltmöjligt, men sväljer inte allt.

Vad läste du senast?

Med min 2-åriga dotter har det blivit en hel del böcker om Emma, Totte och Lilla Anna. Själv har jag nyligen bl.a. läst Laterna Magica av Ingmar Bergman, Maus I och II av Art Spiegelman och Fredsförklaring av Neil Young. Anders Ekströms och Sverker Sörlins Alltings mått: Humanistisk kunskap i framtidens samhälle läste jag också för en tid sedan.

Vilket är ditt favoritbibliotek?

Det är säkert Richardsgatans bibliotek, en oas mitt i stadens centrum. Jag brukar också besöka biblioteken i Berghäll, Böle, Munksnäs och Hagalund. Ibland med barnen och ibland ensam. Utanför Helsingforstrakten gillar jag biblioteken i Åbo och Mariehamn.

Brukar du använda bibban på nätet?

Ja, ofta. Jag söker böcker i olika bibliotek, reserverar och förnyar mina lån via nätet. Tidigare hade jag alltid skulder till biblioteken, men nu har jag börjat skärpa mig tack vare möjligheten att förnya lånen via nätet. Via nätet går det ju att besöka en massa olika bibliotek utan att man ens märker att man gör det. De böcker som syns i bokhyllan framför näsan på en är bara en liten del av en nästan oändlig samling.