I fokus - Lena Frölander-Ulf

Vem är Lena Frölander-Ulf?

Jag är illustratör, författare och grafiker. Just nu i den ordningen, för bilder är det jag gör mest. Eftersom jag oftast illustrerar för böcker blir också det ett slags berättande, ett bildberättande. Böcker jag medverkat i är bland andra: Sagan om Prinsessan Bulleribång, Mörkerboken (båda med Hannele Mikaela Taivassalo), Adalminas Pärla (Z.Topelius) och Det är som det är, sa murmeln Pierre (på eget förlag) och nu senast En sann historia, som jag skrivit och illustrerat själv. Nästa bok är redan under arbete och huvudet är fyllt med nya idéer jag skulle vilja hinna förverkliga.

Vilken slags böcker gillar du?

Jag gillar böcker som lämnar något spår efter sig, böcker man minns ännu länge efteråt. Det kan vara för att jag lärt känna huvudpersonerna, och saknar dem när boken tagit slut. Eller så kan det vara för att något sade “klick” under läsandet; en ny insikt, en känsla eller en synvinkel jag inte sett livet ifrån tidigare.

När och var brukar du läsa?

Jag läser nästan alla dagar. Jag ser sällan på teve, på kvällarna sitter jag i soffan eller i sängen och läser. Alltid riktiga böcker. E-böcker läser jag bara på resor, när jag inte vill bära böcker i bagaget. På semestern är det bästa jag vet att påta i trädgården tills jag blir trött, och sen lägga mig i en vilstol med en kopp kaffe och en spännande bok.

Vad brukar du göra på bibban?

Jag går till bibban, oftast Munksnäs bibliotek, med barnen och låter dem välja ut något de vill läsa. Samtidigt vankar jag själv omkring bland vuxenböckerna. Ganska sällan letar jag efter någon specifik bok, och därför använder jag inte heller HelMet på nätet. Jag lånar oftast på måfå sånt som bara står där i sin hylla och verkar intressant, jag låter boken välja mig.