I fokus - Lotta Sanhaie

Vem är Lotta Sinhaie?

Jag heter Lotta Sanhaie, är 31 år gammal och bor i Helsingfors. Jag jobbar som ordkonstledare. På fritiden läser jag mycket, både tyst för mig själv och högt för mina barn. Dessutom skriver jag dikter.

Vilken slags böcker  gillar du?

Jag gillar alla böcker. När jag köper nya böcker, doftar jag alltid på dem. Ingenting doftar godare. Mina favoritförfattare och favoritböcker varierar, men tre favoriter är definitivt John Steinbeck, Märta Tikkanen och Doris Lessing. När min hjärna är för trött för att fokusera på romaner, läser jag dikter. Jag tycker väldigt mycket om att sitta och bläddra i diktsamlingar. Dikter är så små men ändå så ofantligt stora. Ibland hittar jag riktiga pärlor proppfulla av livsvisdom. Att läsa dikter är förresten utmärkt inspiration för mitt eget diktskrivande.

Vad läste du senast?

En bok som heter ”Anton, jag gillar dig” skriven av Peter Pohl. Peter Pohl är en av mina stora hjältar. Jag läste honom som ung, och nu läser jag honom igen. Han skriver mycket om mobbning och om hur svårt det kan vara att vara barn, hur många stora tankar barn tänker. Jag kommer att använda mig av Peter Pohls böcker i mitt arbete som ordkonstledare. De är jättebra.

e-böcker, pocket eller hårda pärmar?

Definitivt böcker, jag sa ju att de doftar godast i världen! Hellre pocket än hårda pärmar. Pocketar är så lätta att ta med sig vart man än går, och man blir inte trött i armarna av att hålla i dem.

Vilket är ditt favoritbibliotek?

Jag brukar besöka Gamlas bibliotek ett par gånger i månaden. De böcker som inte finns där, brukar jag beställa via Helmet, och avhämta i Gamlas. Varje gång jag besöker biblioteket, köper jag en massa avskrivna böcker, både barn- och vuxenböcker, och varje gång jag kommer hem med dessa bokhögar skrattar min man högljutt och säger att jag är hopplöst beroende av böcker.

Berätta om ett biblioteksminne. 

Jag är väldigt förtjust i Richardsgatans bibliotek. När jag gick i trean i gymnasiet bodde vi på Stora Robertsgatan, oc h jag brukade sitta på Richardsgatans bibliotek och förbereda mig inför studentskrivningarna. Tänk, alla timmar som jag spenderade där. Det kändes häftigt att sitta och plugga i en så mäktig byggnad med högt till tak och spiraltrappor.