Resultaten i Harry Potter tävlingarna

F.U.T.T. frågesporten 

Helmet-bibliotekens gemensamma G.E.T. och F.U.T.T.-frågesporter har varit en populär del av Harry Potter Book Night varje år. Många bibliotek har haft stora deltagarskaror.  

Det här året, då det inte varit möjligt att ordna Potter-evenemang på plats i biblioteken, fanns det inget behov att ordna uttagningar i form av G.E.T. frågesport. Alla som ville delta kunde göra det hemifrån eller från Hogwarts. Det här betydde också att man kunde delta även fast man inte brukar besöka något Helmet-bibliotek.  

Frågesporten genomfördes, som brukligt, på tre språk: finska, svenska och engelska. Man kunde svara på frågorna under en timmes tid och totalt hann 234 häxor, trollkarlar och vidunder lämna in sina svar. 

Av dessa fick 6 fulla poäng i frågesporten! Av dessa lottade vi ut tre lyckliga vinnare som får ett pris för sin magiskt utmärkta Potter-kunskap; vinnarna är följande alias: E, Timantitar, och Sgpotterfan. Vinnarna kontaktas från biblioteken.  

De rätta svaren i frågesporten hittar du här: Svar 2021

Rittävlingen 

I rittävlingen fick vi in över 180 fina bidrag av vilka en jury valde ut fem finalister per ålderskategori (under 15-åringar och över 15-åringar). Rittävlingens tema var Din egen affär på Diagongränden. Det var fritt fram att använda vilken teknik man ville för att skapa sitt verk och vi fick också in bidrag i en rad olika tekniker. Bland finalisterna hade allmänheten möjlighet att rösta fram sin favorit.

Vi fick in hela 1266 röster i kategorin för under 15-åringar där Elle med verket Taikaeläinkauppa / Taikaeläinhoitola / Eläintarha, (431 röster) vann. I kategorin för över 15-åringar fick vi in 809 röster och IP med verket Kenkävelho (291 röster) vann. 
 

Trollformeltävlingen 

Tack till alla som deltog i trollformeltävlingen! Vi fick in 28 trollformler på svenska. Alla trollformler var enastående och på sina egna vis utmärkta. Juryn hade ingen lätt uppgift att välja ut en vinnare, men tyckte att Broccoliförälskelsen som skickades in av Myrsky sprakade mest och hade en tydlig och nyttig verkan samtidigt som formeln var ordkonstnärlig och lekfull. Myrsky får sitt pris hemsänt med ugglepost. Se när några av trollformlerna testas i videon här: Trollformler och trolldrycker prövas.
 

Trolldrycksutmaningen

För trolldrycksrecepten delade vi inte ut något pris, men vi fick in 22 otroliga recept, vissa hade för lång tillverkningstid för att vi skulle hinna tillverka dem och pröva, och vissa skulle absolut ha skickats med en varningstext!  Som tur hade Fenixens eftermiddagskaffe, inskickad av The fresh avocado en läkande effekt. Se gärna hur man tillverkar den i videon här: Trollformler och trolldrycker prövas.

Tack för att ni deltagit aktivt i tävlingar, röstningar och delat med er av er magi. Utan er skulle veckan inte blivit lika magisk! Grattis till alla vinnare! 

Bibliotekens häxor och trollkarlar