Sommarens läskampanjer och Superläsarnas sommartävling för barn och ungdomar

I sommar finns det mycket att välja på för alla lässugna.

I Helmet-biblioteken ordnas 1.6–31.8 riksomfattande läskampanjer för barn och unga samt Superläsarnas sommartävling för barn i lågstadieåldern. Skojiga uppgifter och massor med boktips utlovas!

Du kan delta digitalt med en mobiltelefon, pekplatta eller dator, och det lottas ut presentkort bland dem som deltar. Du kan också delta i läskampanjerna med pappers- eller ljudversionen som finns på biblioteket. Mer information finns i den här artikeln. Klicka dig med!

Den förvrängda parkens hemlighet – sommarens läskampanj för barn

www.lumotunpuistonsalaisuus.com 

Den förvrängda parkens hemlighet är en spelifierad berättelse där man rör sig från en spelruta till en annan. Varje spelruta innehåller boktips, uppgifter till boken samt roliga småspel och annat innehåll förknippat till ämnet. Spelarens uppgift är att genomföra uppgifter och genom att läsa reda ut vad den förvrängda parkens hemlighet egentligen är.

Den digitala kampanjen finns på finska och svenska. På kampanjens webbplats finns också en ljudversion med Celia-bibliotekets boktips. Dessutom kan man få en utskrivbar version på finska, svenska, nordsamiska, estniska, ryska, engelska och arabiska från närbiblioteken.

Man kan delta i utlottningen genom att fylla i kampanjens lotterikupong som fås från biblioteket och lämna den till det egna närbiblioteket senast den 31 augusti 2021. Bland alla som deltar lottas det ut presentkortspriser. Vinnarna meddelas personligen. 

Det lästa landet – sommarens läskampanj för unga

www.luettumaa.com

I Det lästa landet reser man världen runt på en digital karta för att besöka olika slags fenomen. Varje resmål på kartan innehåller massor med fenomenrelaterade lästips, videor och annat intressant innehåll samt utmaningar på sociala medier.

Utmaningarna kan genomföras och delas på Instagram och TikTok med hashtagen #luettumaa. En del av de delade utmaningarna lyfts fram i kampanjens egna rikstäckande kanaler @luettumaa! Vems prestation får flest gillamarkeringar och visningar i sommar?

Den digitala kampanjen finns på finska och svenska. Dessutom kan man får en utskrivbar version på finska och svenska från närbiblioteken.

Man kan delta i utlottningen genom att fylla i kampanjens lotterikupong som fås från biblioteket och lämna den till det egna närbiblioteket senast den 31 augusti 2021. Bland alla som deltar lottas det ut presentkortspriser och vinnarna meddelas personligen.  

Superläsarnas sommartävling för lågstadiebarn

Från det gamla trädets stubbe öppnar sig en fin utsikt ner över dalen. I dessa höjder viner vinden kraftigt. Vid stubben står tre karaktärer mot varandra. Den minsta av dem är en katt, listig och spänstig. Näst största är en drake, ännu ung men målmedveten. Den största av dem står där med armarna korsade, stadig och beslutsam, det är roboten. De ser noga på varandra i all tystnad. De vet alla vilken tid är inne och de är redo för att kämpa för segern. En sak vet de med säkerhet. De behöver alla hjälp.

Drakarna, katterna och robotarna ställs emot varandra i denna sommartävling för bokslukare! Välj ett lag, läs böcker och led din läskaraktärs lag till vinst som sommarens superläsare! Alla kan vara superläsare, oavsett om du läste en bok eller tio. Spelet spelas på Seppo.io-plattformen via webbläsaren antingen på en mobiltelefon, pekplatta eller dator. Spelet lämpar sig för alla 7–12-åriga bokslukare och det kan spelas på finska, svenska eller engelska.

Spelet börjar i juni och kan spelas till slutet av augusti. Du kan följa ditt lags framgång på Esbo stadsbiblioteks egen ekorre Bibbakurres Instagram! Vinnarlaget utlyses i början av september och presentkortspriser lottas ut bland alla deltagare. Extrapriser lottas ut bland vinnarlagets medlemmar! Anmälan till utlottningen sker via spelet.

Nu står du inför ett val. Tillhör du drakarna, katterna eller robotarna?

Så här deltar du i spelet:

Gå till adressen https://play.seppo.io/?l=sv

Logga in som spelare med koden (finska): E57GA7

Skriv upp ditt spelarnamn. I fortsättningen kan du logga in med ditt spelarnamn och fortsätta där du slutade! Är du klar med alla uppgifter, men skulle vilja läsa fler böcker för ditt lag? Logga in igen med spelkoden och skapa ett nytt spelarnamn!

Föredrar du att spela på svenska? Använd koden CD2G8A

Rather play in english? Use the code DFE645

Följ spelet och delta i diskussionen på Instagram med hashtagen #superlukijat

Foto: Lê Tân / Unsplash