Sommargästen: Ghita Henriksson

I serien Sommargästen delar biblioteksbesökare med sig av sina bästa bok- och kulturtips inför sommaren.

Det sägs att det ges ut en ny kokbok varje dag. Trenden går mot allt mer specialinriktade böcker. Både vad gäller matlagning och dess tänkta läsare och användare. Många kokböcker hamnar fort i bokhyllan eller förblir ögongodis med fina bilder. Sedan finns det andra som man faktiskt har nytta av och är värda att slå i efter recept, idéer och inspiration i köket.

Veckans sommargäst är Helsingfors arbis planeringsansvariga lärare i hushållsämnena, Ghita Henriksson, som ger oss sina tips på bra kokböcker med väl fungerande recept och fina bilder inför sommarens alla härliga måltider. Under våren har hon planerat över 150 mat- och hushållskurser inom ramen för Helsingfors arbis.

Till nästa läsår har Ghita satsat extra mycket på de s. k Tillsammans-kurserna, där barn från 5 år och uppåt tillsammans med en vuxen lagar mat utifrån ett specifikt tema. Nytt är matkurser på engelska för 10-13 åringar.

– Barn tycker om att laga mat och vara med i köket. Att laga mat tillsammans är ett utmärkt sätt att umgås. Samtidigt lär sig barnen grunderna i matlagning, säger Ghita.

– Populära är också kurserna med vegetarisk mat och kurserna med internationell inriktning, t ex det indiska köket är uppskattat och ofta är det kö på kurserna.

På Arbis är ledorden samarbete och gränsöverskridande och att allt är möjligt – åtminstone tills man har försökt. Inte minst syns det i kursutbudet där kombinationerna mellan ämnen och infallsvinklar aldrig verkar sina.

Vad sägs om t ex kursen Poesi och mat, som går i mitten av oktober. Det är en poetisk afton i köket, där deltagarna tillsammans sätter snurr på sina lyriska och kulinariska smaklökar. Tillsammans lagar man mat i kända och mindre kända poeters sällskap och läser sina favoritdikter, tillsammans med Ghita och undertecknad.

I sommar laddar Ghita batterierna tillsammans med sin familj i Pernå. Semestern är välbehövlig och kraft behövs inför återflytten till nyrenoverade Arbis och höstterminen på Dagmarsgatan.

– När jag är på landet försöker jag äta så lokalt och ekologiskt det bara går. För mig är det sommar på riktigt då jag är i stugan och äter min allra bästa smörgås. Jag tar en skiva av ett gott lokalt bröd, brer äkta smör på, klipper över lökpipor, dill och sallad från mitt eget land, solvarma tomater, en god lagrad finsk ost eller rökt skinka. Sen klipper jag dill och persilja över. Pricken över i:et är några tag med pepparkvarnen. Bara äkta och lokalt ska det vara, påpekar Ghita.

De här kokböckerna använder Ghita i sommar:

Grilla vego av Strömsökocken Paul Svensson

– Jag uppskattar att han har ett nordiskt perspektiv på mat. Den är enkel, inga onödiga krusiduller. Den känns fräsch, tillgänglig och helt rätt i tiden.

Tinas sommar av Tina Nordström

– Jag ska till Danmark en sväng i sommar och i den här lyfter Tina fram det danska köket i ett kapitel.  Jag tycker om det pedagogiska och tydliga upplägget, hur bild och recept kommunicerar. Sen gillar jag hur hon testar nya kombinationer i maten.

Laga mat tillsammans : mat på riktigt för hela familjen av Sara Begner

– Jag har fler Tillsammans-kurser än någonsin nästa läsår. Sara Begner ger bra tips på vad barn i olika åldrar kan göra i köket. På sommaren har vi kanske tid att laga mat ihop. Låt barnen vara med i köket. Boken har bra bilder, visar på samarbete och introducerar nya smaker. En sak är dock att det verkar som att man använder mer socker i maten i Sverige.

Bönor, ärtor, linser av Jenny Damberg

– Ta med torkade linser och böner då du är på landet. Det är en utmärkt proteinkälla och bra att ha i förrådet om man inte har möjlighet att fylla på färskvaror varje dag.  Det är bara att börja testa och så blandar man i örter från naturen.

Äppelfabriken - mustning, äppelsorter och recept   av Katharina Ångström Isacsson & Lars Ångström med ljuvliga foton av Mats Widén

– Den här boken är så ljuvlig. En komplett bok för äppelälskare. Dessutom är det ett stycke kulturhistoria. Jag rekommenderar verkligen våra inhemska goda äppelsorter, säger Ghita.

Text och foto: Ylva Larsdotter, bibliotekarie vid Helsingfors arbis