Ofta frågade frågor - nätbetalning

Så här betalar du biblioteksavgifter på nätet

Logga in dig på nätbetalningsanslutningen med ditt bibliotekskortsnummer och din Pin-kod. När du har loggat in ser du avgifterna som du kan välja till betalning. Du kan välja att betala alla avgifter som syns på en gång, eller bara en del av dem. När du betalar de valda avgifterna godkänner du användningsvillkoren och prisen. Om du uppger din e-postadress i samband med betalningen, så skickas det en bekräftelse på betalningen via e-posten. 

I Helmet-sök ser du i dina egna uppgifter samma avgifter som i nätbetalningsanslutningen. När avgiften är betald så försvinner den också ur de egna uppgifterna.

För mera uppgifter om nätbetalning se användningsvillkor för nätbetalningsanslutning.

Stödda webbläsare

Betalningsapplikationen stöder följande webbläsare

  • IE 9  och nyare
  • Firefox 5 och nyare
  • Chrome 15 och nyare
  • Safari 5.1 och nyare
  • Opera 12 och nyare

Ofta frågade frågor om nätbetalning

Vilka avgifter kan jag betala via nätet?

Du kan betala nästan alla biblioteksavgifter via nätet. Via nätet kan du betala bl.a. förseningsavgifter samt många av de vanligaste avgifterna. Du kan också betala ersättning för material som försvunnit eller skadats. Ta först kontakt med ditt eget bibliotek. Ersättningsavgift kan inte betalas för material som är mer än 60 dagar försenat.

Finns det andra avgifter som jag inte kan betala via nätet?

Lån som överförts till indrivning kan inte betalas via nätet. Inkassobyrån sköter indrivningen av dessa lån och biblioteket kan därför inte ta emot betalning för dessa lån.

Finns det en nedre gräns för små betalningar?

Systemet Visma som används av Helmet.fi har ingen nedre gräns för hur små betalningar man kan göra, men bankerna eller kreditkortsbolagen kan ha sina egna begränsningar. Kontrollera saken med din egen bank eller kortleverantör.

Hur syns bibiblioteksavgifterna i mitt kontoutdrag?

I kontoutdraget och på  kreditkortsräkningen står Visma/Helmet-bibliotek som mottagare.

Varför syns inte betalningsbekräftelsen i min e-post?

En del e-postprogram kan uppfatta din betalningsbekräftelse som skräppost. Kontrollera därför alla dina filer för inkommande post och tillåt i fortsättningen mottagning av meddelanden från kvittots avsändare.

Varför kan avgifterna inte betalas direkt i de egna uppgifterna via Helmet-sök och varför kräver betalningen en ny inloggning?

Nätbetalningen av biblioteksavgifterna sker via en nätbutiksapplikation som inte är en del av HelMet-sök. För att logga in i nätbutiken används ändå samma Pin-kod som i Helmet-sök och uppgifterna om biblioteksavgifterna som ska betalas hämtas ur Helmet-systemet.

Kan jag betala med Visa Electronic?

Visa Electonic går som betalningsmedel ifall instansen som beviljat kortet godkänner nätbetalning med Electronic. I praktiken passar de flesta Electronkorten för nätbetalning.

Hur kan jag betala med debit?

Om du har ett credit/debit-betalningskort kan du betala via debit genom att använda kortets debitnummer och CVV-koden. Debitnummret finns vanligen i nedre kanten på kortets baksida. Vid användning av debitnummer krävs den 3-4 siffror långa debit-CVV-koden invid.  Kom ihåg att alla debitkort inte tillåter nätbetalning. 

Vad är en CVV-kod?

CVV-koden är en 3-4 märken lång sifferserie som du hittar på baksidan av kortet invid underskriftsfältet.

Jag har betalat avgiften via nätet, men avgiften syns ännu i mina egna uppgifter i Helmet-sök?

Det kan förekomma dröjsmål i uppdateringen. Om problemet fortsätter, ta kontakt med biblioteket.

Hur gör jag i felsituationer och hur kan jag ge respons på nätbetalningen?

Felanmälan och respons kan du skicka på formuläret. Du kan också ta kontakt direkt med ditt eget bibliotek: Bibliotek